Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Kenet heistä palkitaan? Health Awards -finaalistit on valittu!
07.12.2016 10:48 INKERI HALONEN

Health Awards 07.12.2016 10:48 INKERI HALONEN


Kahdelle apteekkarille Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki
02.12.2016 11:40

Palkitut 02.12.2016 11:40


Suomalaiset pitävät apteekkien sijainnin ohjausta tärkeänä
02.12.2016 08:29

Apteekkijärjestelmä 02.12.2016 08:29


Eduskunta tasaa vauvalaskua 2 500 eurolla
01.12.2016 10:55 ERJA ELO

Lainsäädäntö 01.12.2016 10:55 ERJA ELO


Lääkelistan puolittaminen auttoi - rouvan vointi koheni
29.11.2016 11:42 Nina Ranttila

Lääkitys kuntoon 29.11.2016 11:42 Nina Ranttila


Tutkimus: Kalsium ei ole sydänriski
29.11.2016 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 29.11.2016 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM


Marja Ritala jatkaa Apteekkariliiton puheenjohtajana
25.11.2016 15:00 ERJA ELO

Apteekkariliitto 25.11.2016 15:00 ERJA ELO


Apteekkariliitto jakoi ansiomerkkejä
25.11.2016 11:37 ERJA ELO

Apteekkariliitto 25.11.2016 11:37 ERJA ELO


Tuore väitös: Koulujen lääkekasvatus on vielä vähäistä
24.11.2016 10:15 INKERI HALONEN

Koulutus 24.11.2016 10:15 INKERI HALONEN


Apteekit siirtyivät Länsimetron perässä - ja odottavat nyt Länsimetroa
23.11.2016 11:42 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 23.11.2016 11:42 INKERI HALONEN