Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Glykeeminen indeksi ei aiheuta diabetesta

10.04.2012 10:02 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruokavalion glykeemisellä indeksillä ei ole yhteyttä tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa 13.4. tarkastettava väitöstutkimus.

Ruokien glykeemisen indeksin (GI) tarkastelu on tullut tutuksi julkisuuden ravitsemuskeskusteluista. GI kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua.

On esitetty, että ne ravinnon hiilihydraatit, jotka suurentavat aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti, lisäisivät myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Väitöstyössään TtM Minna Similä tutki, onko ruokavalion glykeemisellä indeksillä, glykeemisellä kuormalla ja hiilihydraattien saannilla yhteyttä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.

Aineistona oli lähes 26 000 keski-ikäisen tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimus, jossa ruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumista seurattiin Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden rekisteristä. Kahdentoista vuoden seurannan aikana tutkimusaineistossa todettiin lähes 1 100 diabetestapausta.

Ruoan GI:n vaihtelua tutkittiin 11 henkilölle tehdyssä ateriakokeessa. Mittaustulokset vaihtelivat paljon sekä saman henkilön eri mittauksissa että henkilöiden välillä. Ruokavalion keskimääräisellä glykeemisellä indeksillä tai glykeemisellä kuormalla ei ollut yhteyttä diabetesriskiin.

Sen sijaan sairastumisriski oli pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat kovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia.

”Näiden tulosten perusteella glykeemisen indeksin huomioimisella ei voida ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Edelleen selvin keino sairastumisen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen”, Similä summaa.

Väitöskirjaan ->

Arkisto


Farmasiaviikolla kurkistetaan apteekin reseptitiskin taakse
22.09.2020 08:58 TARU VANHALA

Kampanjat 22.09.2020 08:58 TARU VANHALA


EMA puoltaa deksametasonin käyttöä vaikeissa covid-19-tapauksissa
21.09.2020 11:13 ERJA ELO

Koronavirus 21.09.2020 11:13 ERJA ELO


Tutkimus: Apteekit voivat auttaa parantamaan lääkitysturvallisuutta
18.09.2020 08:38 HANNA HYVÄRINEN

Lääkitysturvallisuus 18.09.2020 08:38 HANNA HYVÄRINEN


FIP: Apteekeille lisää päätösvaltaa saatavuushäiriöissä
17.09.2020 14:43 HANNA HYVÄRINEN

Saatavuusongelmat 17.09.2020 14:43 HANNA HYVÄRINEN


Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta
17.09.2020 07:46 TARU VANHALA

Potilasturvallisuus 17.09.2020 07:46 TARU VANHALA


Kivut ja harhat vähenivät lääkitysmuutoksilla
16.09.2020 11:28 Johanna Ojala

Lääkitys kuntoon 16.09.2020 11:28 Johanna Ojala


Lääkkeiden hankinta apteekista sujuu suomalaisilta helposti
15.09.2020 15:25 ERJA ELO

itsehoito 15.09.2020 15:25 ERJA ELO


Virkamies palasi apteekkiin
14.09.2020 08:47 TARU VANHALA

Apteekkityö 14.09.2020 08:47 TARU VANHALA


Kotisohvalta Farmasian Päiville – virtuaalinen koulutustapahtuma kiinnostaa
11.09.2020 09:19 ERJA ELO

11.09.2020 09:19 ERJA ELO


Liian harva käyttää statiinia sydänkohtauksen jälkeen
10.09.2020 10:11 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 10.09.2020 10:11 VIRPI EKHOLM