Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Glykeeminen indeksi ei aiheuta diabetesta

10.04.2012 10:02 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruokavalion glykeemisellä indeksillä ei ole yhteyttä tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa 13.4. tarkastettava väitöstutkimus.

Ruokien glykeemisen indeksin (GI) tarkastelu on tullut tutuksi julkisuuden ravitsemuskeskusteluista. GI kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua.

On esitetty, että ne ravinnon hiilihydraatit, jotka suurentavat aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti, lisäisivät myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Väitöstyössään TtM Minna Similä tutki, onko ruokavalion glykeemisellä indeksillä, glykeemisellä kuormalla ja hiilihydraattien saannilla yhteyttä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.

Aineistona oli lähes 26 000 keski-ikäisen tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimus, jossa ruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumista seurattiin Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden rekisteristä. Kahdentoista vuoden seurannan aikana tutkimusaineistossa todettiin lähes 1 100 diabetestapausta.

Ruoan GI:n vaihtelua tutkittiin 11 henkilölle tehdyssä ateriakokeessa. Mittaustulokset vaihtelivat paljon sekä saman henkilön eri mittauksissa että henkilöiden välillä. Ruokavalion keskimääräisellä glykeemisellä indeksillä tai glykeemisellä kuormalla ei ollut yhteyttä diabetesriskiin.

Sen sijaan sairastumisriski oli pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat kovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia.

”Näiden tulosten perusteella glykeemisen indeksin huomioimisella ei voida ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Edelleen selvin keino sairastumisen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen”, Similä summaa.

Väitöskirjaan ->

Arkisto


Apteekin Diabetespalvelu tukee Lohjanharjulla julkista tarjontaa
05.04.2018 09:00 INKERI HALONEN

Uudistuva apteekki 05.04.2018 09:00 INKERI HALONEN


Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua
04.04.2018 16:50 ERJA ELO

04.04.2018 16:50 ERJA ELO


Koivu kukkii runsaasti – luvassa melko hankala siitepölykausi
03.04.2018 15:00 ERJA ELO

allergia 03.04.2018 15:00 ERJA ELO


Fimea selvittää Yliopiston Apteekissa Porissa tapahtunutta insuliinineulasekaannusta
03.04.2018 14:21 INKERI MERILUOTO

Potilasturvallisuus 03.04.2018 14:21 INKERI MERILUOTO


Hengitysoireiden taustalla usein psykologisia tekijöitä
29.03.2018 13:15 INKERI HALONEN

Tutkimus 29.03.2018 13:15 INKERI HALONEN


Tuore selvitys: Suomalaiset kannattavat apteekkisääntelyä
28.03.2018 13:00 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkijärjestelmä 28.03.2018 13:00 ERKKI KOSTIAINEN


Virheet ja puutteet resepteissä tavallisia – yleensä ne selviävät apteekissa
28.03.2018 08:22 ERJA ELO

sähköinen resepti 28.03.2018 08:22 ERJA ELO


Adrenaliini-injektorit lopussa tukkuliikkeistä
27.03.2018 15:25 ELINA AALTONEN

Saatavuusongelmat 27.03.2018 15:25 ELINA AALTONEN


Mielinauha-keräys alkaa! Apteekit mukana tukemassa työtä mielenterveyden hyväksi
27.03.2018 09:00

Kampanjat 27.03.2018 09:00


Ministeri Mattila: ”Suomalaisissa apteekeissa on asiantuntijuutta, jota monissa maissa voitaisiin kadehtia”
22.03.2018 10:20 ERJA ELO

rationaalinen lääkehoito 22.03.2018 10:20 ERJA ELO