Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Glykeeminen indeksi ei aiheuta diabetesta

10.04.2012 10:02 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruokavalion glykeemisellä indeksillä ei ole yhteyttä tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa 13.4. tarkastettava väitöstutkimus.

Ruokien glykeemisen indeksin (GI) tarkastelu on tullut tutuksi julkisuuden ravitsemuskeskusteluista. GI kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua.

On esitetty, että ne ravinnon hiilihydraatit, jotka suurentavat aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti, lisäisivät myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Väitöstyössään TtM Minna Similä tutki, onko ruokavalion glykeemisellä indeksillä, glykeemisellä kuormalla ja hiilihydraattien saannilla yhteyttä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.

Aineistona oli lähes 26 000 keski-ikäisen tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimus, jossa ruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumista seurattiin Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden rekisteristä. Kahdentoista vuoden seurannan aikana tutkimusaineistossa todettiin lähes 1 100 diabetestapausta.

Ruoan GI:n vaihtelua tutkittiin 11 henkilölle tehdyssä ateriakokeessa. Mittaustulokset vaihtelivat paljon sekä saman henkilön eri mittauksissa että henkilöiden välillä. Ruokavalion keskimääräisellä glykeemisellä indeksillä tai glykeemisellä kuormalla ei ollut yhteyttä diabetesriskiin.

Sen sijaan sairastumisriski oli pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat kovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia.

”Näiden tulosten perusteella glykeemisen indeksin huomioimisella ei voida ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Edelleen selvin keino sairastumisen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen”, Similä summaa.

Väitöskirjaan ->

Arkisto


Farmaseuttinen yhdistys jakaa apurahoja
03.01.2020 10:02 ERKKI KOSTIAINEN

Apurahat 03.01.2020 10:02 ERKKI KOSTIAINEN


Tule hyvä kakku – Stefan Wentjärvi leipoo Esperille uutta alkua
02.01.2020 09:22 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 02.01.2020 09:22 OLLI-PEKKA TIAINEN


Koivuallergian siedätys onnistuu vihdoin kotona
31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM

allergia 31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM


Farmasialiitto käynnistää työtaistelutoimet
22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN

Työmarkkinat 22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN


Kauppakeskukset imevät apteekkeja – apteekkarit kertovat miksi
19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE

Apteekkijärjestelmä 19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE


Probioottivoide voisi auttaa atoopikkoa
19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM

allergia 19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM


Ikämiehen vatsavaivat katosivat
17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG

Lääkitys kuntoon 17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG


Diabetekselta suojaavan geenivirheen mekanismi selvisi
16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM

diabetes 16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM


Lääkealan uudistaminen alkaa
13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN


Oireetonkin matkailija voi kantaa ripulibakteeria
12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM

antibioottiresistenssi 12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM