Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Eija Pelkonen Fimean ylijohtajaksi
27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO

Nimitykset 27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO


Kimmo Virtanen lähtee Oriolasta
26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO

Lääketukut 26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO


Yliannostuslääke naloksoni voi edistää toipumista aivoinfarktista
26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM


PGEU:n seuraava puheenjohtaja tulee Puolasta
25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO

Ulkomaat 25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO


Voisiko välttäminen joskus loppua? Keliakiaan kehitetään useita uusia lääkeitä, tutkimusta myös Suomessa
25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Kesä supistaa kunnallisia terveyspalveluita – apteekit palvelevat kesäsulkujenkin aikaan
21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO

Apteekki palvelee 21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO


Päivitetty Käypä hoito –suositus tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta valmistui
20.06.2018 11:02 INKERI MERILUOTO

Tupakoinnin lopetus 20.06.2018 11:02 INKERI MERILUOTO


Kiinnostava tutkimushavainto Saksasta - Lisäävätkö tavalliset kipulääkkeet antibioottiresistenssiä?
19.06.2018 12:25

antibioottiresistenssi 19.06.2018 12:25


Fimea on perustanut parin vuoden sisällä yli 20 uutta apteekkia, ja uusia on tulossa lisää
18.06.2018 15:40 INKERI MERILUOTO

Apteekkijärjestelmä 18.06.2018 15:40 INKERI MERILUOTO


Tulehduskipulääkkeillä virtsatieinfektio kuriin?
18.06.2018 13:00 MARI HEIKKILÄ

antibioottiresistenssi 18.06.2018 13:00 MARI HEIKKILÄ