Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Apteekkarit: Lääkkeiden myynti asiakkaalle ei ole apteekeissa itsetarkoitus, vaan toiminnan perusteena on aina hoidon tarve ja terveyden edistäminen.
25.03.2019 09:46

25.03.2019 09:46


Apteekkiala päivitti eettiset ohjeensa
25.03.2019 09:39 ERKKI KOSTIAINEN

25.03.2019 09:39 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekkarit: Pientä säästöä seurasi reipas kasvu. Korvatuimpiein lääkkeiden kärki kertoo, että toimivalle biosimilaarien vaihdolle olisi tarvetta. Sieltä niitä todellisia lääkesäästöjä löytyisi.
22.03.2019 15:55

22.03.2019 15:55


Lääkekorvaukset karkaavat käsistä
22.03.2019 15:24 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkekorvaukset 22.03.2019 15:24 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkarit: Antibiootit ovat menettäneet tehoaan salmonellaa ja kampylobakteereja vastaan Euroopassa.
22.03.2019 11:33

22.03.2019 11:33


Tavallisten infektioiden hoito on vaikeutumassa
22.03.2019 11:27 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 22.03.2019 11:27 ERJA ELO


Apteekkarit: Huonoja uutisia koivuallergiasta kärsiville.
22.03.2019 10:57

22.03.2019 10:57


Koivu kukkii tänä keväänä runsaasti
22.03.2019 10:52 ERJA ELO

allergia 22.03.2019 10:52 ERJA ELO


Apteekkarit: Lapuan Lakeus Apteekissa Lääkehoidon päivänä vieraillut eduskunnan puhemies Paula Risikko sanoo, että apteekit ovat erittäin tärkeä osa hoitoketjua ja apteekkitoiminta on kehittynyt koko ajan oikeaan suuntaan. https://www.apteekkari.fi/uutiset/risikko-apteekkitoiminta-on-kehittynyt-oikeaan-suuntaan.html
21.03.2019 15:29

21.03.2019 15:29


Risikko: Apteekkitoiminta on kehittynyt oikeaan suuntaan
21.03.2019 15:22 JUKKA RISIKKO

21.03.2019 15:22 JUKKA RISIKKO