Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Apteekkari: Suurkiitokset kaikille lukijatutkimukseen vastanneille! Vastauksia tuli lähes 480. Tuloksista kerromme heti kunhan ne valmistuvat!
04.05.2016 14:44

04.05.2016 14:44


Apteekkari: Kuolleisuuteen ja sydänoireisiin voidaan vaikuttaa elintavoilla sekä muun muassa kolesterolilääkityksillä.
03.05.2016 14:04

03.05.2016 14:04


Apteekkari: Viimeinen mahdollisuus vastata Apteekkarilehden lukijatutkimukseen! Kysely suljetaan tämän päivän jälkeen. Lämmin kiitos teille jo vastaneille!
03.05.2016 11:20

03.05.2016 11:20


Apteekkari: Miten luontoon joutuviin lääkepäästöihin voidaan vaikuttaa, ja kenen vastuulla se on? Tätä kysyy Reijo Kärkkäinen blogissaan.
03.05.2016 09:02

03.05.2016 09:02


Nivelreumaa sairastavat alttiita myös sydäntaudeille
02.05.2016 09:09 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 02.05.2016 09:09 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkari: Linjauksia kaivataan, jotta potilaiden hoito olisi yhdenvertaista lääkäristä ja sairaalasta riippumatta.
29.04.2016 10:40

29.04.2016 10:40


Kalliiden lääkkeiden käyttöön kaivataan yhteisiä linjauksia
29.04.2016 10:00 VIRPI EKHOLM

Lääkekorvaukset 29.04.2016 10:00 VIRPI EKHOLM


Apteekkari: Tuore norjalaistutkimus kannustaa kaikkia astmaatikkoja huolehtimaan D-vitamiinin saannistaan.
28.04.2016 10:31

28.04.2016 10:31


D-vitamiini voi vaikuttaa astmaatikon keuhkojen kuntoon
28.04.2016 10:18 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 28.04.2016 10:18 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkari: Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen ja Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä keskustelivat Ylen Aamu-tv:ssä apteekkilupajärjestelmästä.
28.04.2016 10:05

28.04.2016 10:05