Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Oppiva työyhteisö -palkinto Kokkolan keskusapteekille
18.11.2016 18:30 ERJA ELO

Farmasian Päivät 18.11.2016 18:30 ERJA ELO


Apteekkari: Käpylän apteekissa farmasian oppilaana ollut Petra Perttula (kesk.) pääsi valmistumisen jälkeen jatkamaan töitä äitiysloman sijaisena. Proviisori Iida Palttala (vas.) ja apteekkari Sari Kallioinen ovat vastuussa oppilaiden perehdyttämisestä.
18.11.2016 18:06

18.11.2016 18:06


Käpylän apteekista Vuoden Opetusapteekki
18.11.2016 18:00 ERJA ELO

Farmasian Päivät 18.11.2016 18:00 ERJA ELO


Apteekkari: Hyviä uutisia! Jos kaikki menee niin kuin Strömsössä, hoivakotien ja kotihoidon lääketilausten tekeminen tehostuu ja apteekit voivat palvella entistä paremmin kasvavaa hoivakotiasiakaskuntaa <3
18.11.2016 10:11

18.11.2016 10:11


Yrityskaupasta voimaa – Hoivakotien lääketilaukset ja palvelut apteekista tehostuvat
18.11.2016 09:56

Yrityskaupat 18.11.2016 09:56


Apteekkari: "Työryhmä on tehnyt merkittävän työn pohtiessaan lääkehuollon uudistamistarpeita, eikä tehtyä työtä kannata heittää roskakoriin."
17.11.2016 14:54

17.11.2016 14:54


Apteekkari: Neljän suurimman puolueen kansanedustajat istuivat eilen Apteekkarin pöytään keskustelemaan apteekkiasioista.
17.11.2016 14:51

17.11.2016 14:51


Hallitusedustajat: Apteekkitoiminnan kehittämisehdotuksia kiirehdittävä
17.11.2016 14:32

Apteekkijärjestelmä 17.11.2016 14:32


Puolueiden näkemykset apteekkitoiminnan kehittämisestä täsmentyvät pian
17.11.2016 12:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 17.11.2016 12:00 INKERI HALONEN


Apteekkari: "Juhlavuoden kunniaksi satsaamme myös viestintään ja sosiaalisen mediaan, joten nekin, jotka eivät päässeet osallistumaan itse, voivat seurata tapahtumaa."
16.11.2016 10:48

16.11.2016 10:48