Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Sepelvaltimotautia pystyy hoitamaan uudella tulehduslääkkeellä
30.08.2017 08:58 Uutispalvelu Duodecim

30.08.2017 08:58 Uutispalvelu Duodecim


Tärkeää työtä! Savonlinnassa apteekit tukevat stumppausryhmiä
29.08.2017 09:09 INKERI HALONEN

Tupakoinnin lopetus 29.08.2017 09:09 INKERI HALONEN


Ehkäisyn etulinjassa – Myös apteekit sanovat stop diabetekselle
28.08.2017 09:09 INKERI HALONEN

Kansanterveys 28.08.2017 09:09 INKERI HALONEN


Kahvi turvallista myös sydänkohtauksen jälkeen
25.08.2017 08:00 Uutispalvelu Duodecim

25.08.2017 08:00 Uutispalvelu Duodecim


Onnea! Muuntokoulutetut farmaseutit valmistumassa Oulussa
24.08.2017 09:00 INKERI HALONEN

Koulutus 24.08.2017 09:00 INKERI HALONEN


Turun Runosmäki saa kauan kaivatun apteekin – ja Suomen nuorimman apteekkarin
23.08.2017 08:35 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 23.08.2017 08:35 ERJA ELO


Tupakkayhtiöt hamusivat nikotiinipurkkia – uskoivat niiden tukevan tupakointia
21.08.2017 07:31 Uutispalvelu Duodecim

Tupakoinnin lopetus 21.08.2017 07:31 Uutispalvelu Duodecim


Statiinilääkityksen lopettaminen altistaa uudelle aivoinfarktille
21.08.2017 07:07 Uutispalvelu Duodecim

Lääkehoito 21.08.2017 07:07 Uutispalvelu Duodecim


Apteekkariliitto: Renkomäen apteekin tapaus järkyttää koko toimialaa
17.08.2017 16:45 ERJA ELO

Potilasturvallisuus 17.08.2017 16:45 ERJA ELO


Aivoinfarktin estolääke palaa korvattavaksi
17.08.2017 13:50 ELINA AALTONEN

Lääkekorvaukset 17.08.2017 13:50 ELINA AALTONEN