Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Sokerilimun vaihtaminen kahviin pienentäisi diabetesriskiä
22.08.2019 08:35 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 22.08.2019 08:35 UUTISPALVELU DUODECIM


Verkkoapteekki otti ison kehitysaskeleen
21.08.2019 09:26 ERJA ELO

Verkkokauppa 21.08.2019 09:26 ERJA ELO


Hoivayritykset keskittävät annosjakelua
16.08.2019 13:43 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Annosjakelu 16.08.2019 13:43 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Kirsi Varhilasta STM:n kansliapäällikkö
15.08.2019 14:53 OLLI-PEKKA TIAINEN

Nimitykset 15.08.2019 14:53 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkien Mielinauha-keräys ylitti odotukset
15.08.2019 11:55 OLLI-PEKKA TIAINEN

Yhteiskuntavastuu 15.08.2019 11:55 OLLI-PEKKA TIAINEN


Rintasyöpälääke letrotsoli uhkaa loppua
14.08.2019 14:20 OLLI-PEKKA TIAINEN

Saatavuusongelmat 14.08.2019 14:20 OLLI-PEKKA TIAINEN


Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan
14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinilisät eivät ehkäise diabetesta
13.08.2019 13:20 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 13.08.2019 13:20 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkkeet loppuvat, kun Kiina sulkee tehtaita
09.08.2019 15:03 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Saatavuusongelmat 09.08.2019 15:03 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Vältettävien lääkkeiden käyttö vähentynyt iäkkäillä
09.08.2019 11:56 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 09.08.2019 11:56 ERJA ELO