Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Diabetesriski kasvaa kun lihansyöntiä lisää

26.06.2013 10:20 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa prosessoidun lihan ja punaisen lihan syönnin kasvaessa.

Paljon punaista lihaa syövät voivat monien tutkimusten perusteella altistua aikuistyypin diabetekselle ruokavalionsa takia. Nyt tutkijat ovat havainneet diabetesriskin myös kasvavan, jos lihansyöntiä lisää.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat yli 120 000 naisen ja 26 000 miehen tiedoista. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein vuosina 1986–2006 ja 1991–2007.

Tulokset osoittivat diabetesriskin kasvavan lihansyönnin kasvaessa ja tämä havaittiin kaikissa aineistoissa sekä prosessoidun lihan että tavallisen punaisen lihan kohdalla. Lihansyöntiä vähentäneiden diabetesriski puolestaan pieneni, mutta vaikutus oli vähäisempi, tutkijat havaitsivat.

Havainnot vahvistavat käsitystä punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden diabetekselle altistavasta vaikutuksesta. Tulokset eivät silti aukottomasti osoita, että yhteyden selittää juuri liha, eikä monet muut lihansyönnin lisäämiseen liittyvät seikat.

Tutkimusta samassa lehdessä kommentoiva asiantuntija huomauttaa myös, että lihan ja lihaproteiinin sijaan todennäköisesti suurempi merkitys on punaisen lihan rasvoilla. Syömällä punaista lihaa, jossa on vähänlaisesti rasvaa, myös terveysriskit voivat pienentyä.

UUTISPALVELU DUODECIM

 

Arkisto


HPV-rokote suojaa turvallisesti syövän esiasteilta
04.07.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

HPV-rokotteet 04.07.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Kemikaaliasiantuntija neuvoo - miten suojata ihoa ympäristöä vahingoittamatta?
02.07.2018 10:00 INKERI MERILUOTO

Ympäristö 02.07.2018 10:00 INKERI MERILUOTO


Kysely: Valtaosa lääkäreistä katsoo, että Suomessa syödään liikaa antibiootteja
29.06.2018 10:16 INKERI MERILUOTO

antibioottiresistenssi 29.06.2018 10:16 INKERI MERILUOTO


Kimmo Virtanen YA:n toimitusjohtajaksi
28.06.2018 10:07 INKERI MERILUOTO

Nimitykset 28.06.2018 10:07 INKERI MERILUOTO


Eija Pelkonen Fimean ylijohtajaksi
27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO

Nimitykset 27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO


Kimmo Virtanen lähtee Oriolasta
26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO

Lääketukut 26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO


Yliannostuslääke naloksoni voi edistää toipumista aivoinfarktista
26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM


PGEU:n seuraava puheenjohtaja tulee Puolasta
25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO

Ulkomaat 25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO


Voisiko välttäminen joskus loppua? Keliakiaan kehitetään useita uusia lääkeitä, tutkimusta myös Suomessa
25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Kesä supistaa kunnallisia terveyspalveluita – apteekit palvelevat kesäsulkujenkin aikaan
21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO

Apteekki palvelee 21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO