Diabetesriski kasvaa kun lihansyöntiä lisää
26.06.2013 10:20 ISTOCKPHOTO
Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa prosessoidun lihan ja punaisen lihan syönnin kasvaessa.
Paljon punaista lihaa syövät voivat monien tutkimusten perusteella altistua aikuistyypin diabetekselle ruokavalionsa takia. Nyt tutkijat ovat havainneet diabetesriskin myös kasvavan, jos lihansyöntiä lisää.
JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat yli 120 000 naisen ja 26 000 miehen tiedoista. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein vuosina 1986–2006 ja 1991–2007.
Tulokset osoittivat diabetesriskin kasvavan lihansyönnin kasvaessa ja tämä havaittiin kaikissa aineistoissa sekä prosessoidun lihan että tavallisen punaisen lihan kohdalla. Lihansyöntiä vähentäneiden diabetesriski puolestaan pieneni, mutta vaikutus oli vähäisempi, tutkijat havaitsivat.
Havainnot vahvistavat käsitystä punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden diabetekselle altistavasta vaikutuksesta. Tulokset eivät silti aukottomasti osoita, että yhteyden selittää juuri liha, eikä monet muut lihansyönnin lisäämiseen liittyvät seikat.
Tutkimusta samassa lehdessä kommentoiva asiantuntija huomauttaa myös, että lihan ja lihaproteiinin sijaan todennäköisesti suurempi merkitys on punaisen lihan rasvoilla. Syömällä punaista lihaa, jossa on vähänlaisesti rasvaa, myös terveysriskit voivat pienentyä.
UUTISPALVELU DUODECIM
Arkisto
EMA: Fibraatit edelleen käyttökelpoisia
|
GlucaGen lääkepakkaus tarkistettava
|
Liitto: Osteoporoosilääkkeet erityiskorvattaviksi
|
Kalaöljykapselit tehottomia synnytysmasennuksen estossa
|
Lääkeostoja ei saa kytkeä kaupan bonusjärjestelmiin
|
Lihavuus heikentää valtimosuonten toimintaa
|
Ministeri Rehula lämmittelee terveysrahaston kokeilua
|
Suomi sittenkin mukana Pangeassa
|
EMA uudistaa eturistiriitasääntöjään
|
Vaihto-opiskelija tuo vaihtelua
|