Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Diabetesriski kasvaa kun lihansyöntiä lisää

26.06.2013 10:20 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa prosessoidun lihan ja punaisen lihan syönnin kasvaessa.

Paljon punaista lihaa syövät voivat monien tutkimusten perusteella altistua aikuistyypin diabetekselle ruokavalionsa takia. Nyt tutkijat ovat havainneet diabetesriskin myös kasvavan, jos lihansyöntiä lisää.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat yli 120 000 naisen ja 26 000 miehen tiedoista. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein vuosina 1986–2006 ja 1991–2007.

Tulokset osoittivat diabetesriskin kasvavan lihansyönnin kasvaessa ja tämä havaittiin kaikissa aineistoissa sekä prosessoidun lihan että tavallisen punaisen lihan kohdalla. Lihansyöntiä vähentäneiden diabetesriski puolestaan pieneni, mutta vaikutus oli vähäisempi, tutkijat havaitsivat.

Havainnot vahvistavat käsitystä punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden diabetekselle altistavasta vaikutuksesta. Tulokset eivät silti aukottomasti osoita, että yhteyden selittää juuri liha, eikä monet muut lihansyönnin lisäämiseen liittyvät seikat.

Tutkimusta samassa lehdessä kommentoiva asiantuntija huomauttaa myös, että lihan ja lihaproteiinin sijaan todennäköisesti suurempi merkitys on punaisen lihan rasvoilla. Syömällä punaista lihaa, jossa on vähänlaisesti rasvaa, myös terveysriskit voivat pienentyä.

UUTISPALVELU DUODECIM

 

Arkisto


D-vitamiinin vajeen korjaaminen vähentää COPD-oireita
17.02.2015 09:48

D-vitamiini 17.02.2015 09:48


Hydroksitsiinin käytölle uusia rajoituksia
17.02.2015 09:40

17.02.2015 09:40


Rasagiliini vaihtokelpoisten listalle
13.02.2015 13:03

Lääkevaihto 13.02.2015 13:03


Harvinaisille lääkkeille ennätysmäärä myyntilupia
13.02.2015 08:44

harvinaislääkkeet 13.02.2015 08:44


Oulussa alkaa farmaseuttien muuntokoulutus
12.02.2015 10:06

12.02.2015 10:06


Lääkehoitoon sitoutumisesta tarvitaan tutkimusta
12.02.2015 08:59

12.02.2015 08:59


Tyytyväisyys elämään lujittaa luustoa
11.02.2015 08:56

11.02.2015 08:56


D-vitamiinin vähyys saattaa lisätä sydänriskejä
11.02.2015 08:19

D-vitamiini 11.02.2015 08:19


Suomessa löydettiin tunnetulle syöpälääkkeelle uusi käyttökohde
10.02.2015 10:36

10.02.2015 10:36


Lääketeollisuus lisää avoimuutta
10.02.2015 09:01

10.02.2015 09:01