Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Diabetesriski kasvaa kun lihansyöntiä lisää

26.06.2013 10:20 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa prosessoidun lihan ja punaisen lihan syönnin kasvaessa.

Paljon punaista lihaa syövät voivat monien tutkimusten perusteella altistua aikuistyypin diabetekselle ruokavalionsa takia. Nyt tutkijat ovat havainneet diabetesriskin myös kasvavan, jos lihansyöntiä lisää.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat yli 120 000 naisen ja 26 000 miehen tiedoista. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein vuosina 1986–2006 ja 1991–2007.

Tulokset osoittivat diabetesriskin kasvavan lihansyönnin kasvaessa ja tämä havaittiin kaikissa aineistoissa sekä prosessoidun lihan että tavallisen punaisen lihan kohdalla. Lihansyöntiä vähentäneiden diabetesriski puolestaan pieneni, mutta vaikutus oli vähäisempi, tutkijat havaitsivat.

Havainnot vahvistavat käsitystä punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden diabetekselle altistavasta vaikutuksesta. Tulokset eivät silti aukottomasti osoita, että yhteyden selittää juuri liha, eikä monet muut lihansyönnin lisäämiseen liittyvät seikat.

Tutkimusta samassa lehdessä kommentoiva asiantuntija huomauttaa myös, että lihan ja lihaproteiinin sijaan todennäköisesti suurempi merkitys on punaisen lihan rasvoilla. Syömällä punaista lihaa, jossa on vähänlaisesti rasvaa, myös terveysriskit voivat pienentyä.

UUTISPALVELU DUODECIM

 

Arkisto


Liikunta ehkäisee ainakin kolmeatoista syöpää
24.05.2016 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM

Elämäntavat 24.05.2016 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM


Aspiriini voi ehkäistä pahempia infarkteja
23.05.2016 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 23.05.2016 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkariliitto sai Hyvä henki -palkinnon
20.05.2016 14:09 ERJA ELO

Apteekkariliitto 20.05.2016 14:09 ERJA ELO


Mistä lääkkeiden saatavuusongelmat Norjassa johtuvat?
20.05.2016 11:25 INKERI HALONEN

Saatavuusongelmat 20.05.2016 11:25 INKERI HALONEN


Uusi farmasian erikoistumiskoulutus käynnistyy
19.05.2016 08:30 INKERI HALONEN

Koulutus 19.05.2016 08:30 INKERI HALONEN


Lääkityksen arviointi tuli liian myöhään
18.05.2016 10:00 PAULA TIMONEN

Lääkitys kuntoon 18.05.2016 10:00 PAULA TIMONEN


Apteekkariliitto ja Fimea vastaavat THL:n tutkijoille – näistä syistä lääkemenot kasvavat
17.05.2016 12:31 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 17.05.2016 12:31 INKERI HALONEN


Nikotiinilaastarin ja varenikliinin tehossa ei todettu eroja
17.05.2016 09:30 VIRPI EKHOLM

Tupakoinnin lopetus 17.05.2016 09:30 VIRPI EKHOLM


Pharmadata vahvistaa asemiaan
16.05.2016 09:30 ERJA ELO

16.05.2016 09:30 ERJA ELO


Selvitysmiehen ehdotukset lääkesäästöistä valmistuivat
13.05.2016 10:40 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 13.05.2016 10:40 INKERI HALONEN