Tutkimustulokset viittaavat siihen, ettei D-vitamiinilisillä tai omega-3-rasvahappovalm... Lue lisää »

Tutkimus: D-vitamiinia nauttineet sairastuivat masennukseen siinä missä muutkin. Lue lisää »

Suositeltua suuremmat D-vitamiiniannokset eivät lujita luita, vaan saattavat jopa heike... Lue lisää »

D-vitamiinilisien syöminen ei tutkimuksen mukaan ehkäise tyypin 2 diabeteksen kehittymi... Lue lisää »

Omega-3-rasvahappo- ja D-vitamiinipillerit eivät näytä ehkäisevän sydän- ja verisuonit... Lue lisää »

D-vitamiinin vajaus voi lyhentää elämää

D-vitamiini   19.03.2013 10:53 SANNA OKSALA

, SANNA OKSALA

Liian vähän D-vitamiinia saavat elävät todennäköisesti lyhyemmän elämän kuin D-vitamiinia riittävästi saavat.

Kuolleisuus kasvaa saksalaistutkijoiden mukaan tasaisesti D-vitamiinipitoisuuden laskiessa. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella D-vitamiinin vajaus liittyy sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista ja syövästä johtuviin kuolemiin.

Tämä havaittiin vajaan kymmenen vuoden seurannassa. D-vitamiiniin liitetyt kuolleisuusriskit alkoivat näkyä vähitellen D-vitamiinipitoisuuden laskiessa alle 75 nmol/l:n, mutta yhteys oli käytännössä merkittävä vasta kun D-vitamiinipitoisuus laski alle 50 nmol/l.

Vahvin yhteys havaittiin osallistujilla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, mikä on jo selvä D-vitamiinin puutos. Jos tulokset pitävät paikkansa, D-vitamiinin vähyyteen liitetyt kuolleisuusriskit voi välttää pitämällä veren D-vitamiiinipitoisuuden yli 50 nmol/l:ssa ja ehkä jopa 75 nmol/l:ssa.

Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun pitoisuus on 40–80 nmol/l. Tutkimuksessa veren D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 9 600 saksalaiselta 50–74-vuotiaalta mieheltä ja naiselta. Heistä 5 500:lta saatiin myös toinen mittaus viisi vuotta myöhemmin. Kymmenvuotisen seurannan aikana menehtyi hieman yli tuhat osallistujaa.

UUTISPALVELU DUODECIM