Tutkimustulokset viittaavat siihen, ettei D-vitamiinilisillä tai omega-3-rasvahappovalm... Lue lisää »

Tutkimus: D-vitamiinia nauttineet sairastuivat masennukseen siinä missä muutkin. Lue lisää »

Suositeltua suuremmat D-vitamiiniannokset eivät lujita luita, vaan saattavat jopa heike... Lue lisää »

D-vitamiinilisien syöminen ei tutkimuksen mukaan ehkäise tyypin 2 diabeteksen kehittymi... Lue lisää »

Omega-3-rasvahappo- ja D-vitamiinipillerit eivät näytä ehkäisevän sydän- ja verisuonit... Lue lisää »

D-vitamiinin matala taso altistaa Alzheimerille

D-vitamiini   10.12.2014 14:40 VILLE-MATTI MÄKINEN

, Kuva: Ville-Matti Mäkinen

Matalan D-vitamiinitason on osoitettu liittyvän lukuisiin sairauksiin, mutta aina ei ole ollut selvää kumpi esiintyy ensin, sairaus vai matala seerumin kalsidioli.

Pitkäkestoisessa amerikkalaisessa seurantatutkimuksessa seerumin kalsidiolitaso mitattiin heti tutkimuksen alussa lähes 1 700 iäkkäältä, joilla ei ollut dementiaa. Tutkimuksessa selvitettiin D-vitamiinitason, dementian ja Alzheimerin taudin mahdollista yhteyttä.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Pitoisuuksia seurattiin 6 vuoden ajan ja samalla testattiin muistitoimintoja ja muita henkisiä kykyjä. Seurannan aikana 171 henkilölle kehittyi Alzheimerin tauti.

Matala D-vitamiinitaso lähes kolminkertaisti dementian vaaran verrattuna niihin, joilla seerumin kalsidiolipitoisuus oli yli 50 nmol/l, joka oli valittu tutkimuksen kynnysarvoksi.

D-vitamiinin aktiivi muoto säätelee muun muassa hermojen kasvutekijöiden määrää ja hermosolujen kehitystä ja toimintaa. Matalan D-vitamiinitason on osoitettu altistavan myös aivojen iskeemisille eli paikalliseen verenpuutteeseen liittyville tapahtumille.

Siten D-vitamiinin puutos saattaa suurentaa dementian ja Alzheimerin riskiä sekä neurodegeneratiivisten eli hermokudoksen rappeumaan liittyvien että verisuoniperäisten tapahtumien kautta.

PIRKKO PAAKKARI, MARJA FORSELL

Linkki tutkimukseen >