Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Aamiainen saattaa ehkäistä vyötärölihavuutta

03.12.2010 10:07 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Aamiaisen aina nauttivilla on kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät aamupalan säännöllisesti väliin.

Lapsesta saakka aamupalan väliin jättävät saattavat altistaa itsensä vyötärölihavuudelle sekä muille sydäntautien ja diabeteksen riskitekijöille.

Kehitys tapahtuu vuosikymmenten kuluessa, australialaistutkijat raportoivat.

Tutkimukseen osallistui 2 200 australialaista, joilta oli kyselty aamiaisen syömisestä vuonna 1985, kun he olivat 9-15-vuotiaita. Kysymys toistettiin vuosina 2004-2005, jolloin osallistujille tehtiin myös terveystarkastus.

Osallistujista 1 400 oli syönyt aamiaisen aina, 224 vain aikuisena ja 515 vain lapsena. Aamiaisen jätti väliin 86 ihmistä sekä lapsena että aikuisena.

Aamiaisen aina nauttivilla oli keskimäärin 4,6 senttimetriä kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät sen säännöllisesti väliin.

Myös veren insuliinipitoisuus sekä kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat heillä suuremmat.

Tulokset eivät paljasta, miksi aamupala ehkäisee vyötärön kasvua, mutta mahdollisesti selitys löytyy aamupalan vaikutuksista ruokahaluun.

Aikaisemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa. On myös näyttöä siitä, että kananmunan, maitotuotteiden tai muiden proteiinipitoisten ruokien nauttiminen aamulla saattaa pitää nälän loitolla pitempään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. (UP Duodecim)

Arkisto


Sokerilimun vaihtaminen kahviin pienentäisi diabetesriskiä
22.08.2019 08:35 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 22.08.2019 08:35 UUTISPALVELU DUODECIM


Verkkoapteekki otti ison kehitysaskeleen
21.08.2019 09:26 ERJA ELO

Verkkokauppa 21.08.2019 09:26 ERJA ELO


Hoivayritykset keskittävät annosjakelua
16.08.2019 13:43 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Annosjakelu 16.08.2019 13:43 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Kirsi Varhilasta STM:n kansliapäällikkö
15.08.2019 14:53 OLLI-PEKKA TIAINEN

Nimitykset 15.08.2019 14:53 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkien Mielinauha-keräys ylitti odotukset
15.08.2019 11:55 OLLI-PEKKA TIAINEN

Yhteiskuntavastuu 15.08.2019 11:55 OLLI-PEKKA TIAINEN


Rintasyöpälääke letrotsoli uhkaa loppua
14.08.2019 14:20 OLLI-PEKKA TIAINEN

Saatavuusongelmat 14.08.2019 14:20 OLLI-PEKKA TIAINEN


Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan
14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinilisät eivät ehkäise diabetesta
13.08.2019 13:20 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 13.08.2019 13:20 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkkeet loppuvat, kun Kiina sulkee tehtaita
09.08.2019 15:03 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Saatavuusongelmat 09.08.2019 15:03 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Vältettävien lääkkeiden käyttö vähentynyt iäkkäillä
09.08.2019 11:56 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 09.08.2019 11:56 ERJA ELO