Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Aamiainen saattaa ehkäistä vyötärölihavuutta

03.12.2010 10:07 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Aamiaisen aina nauttivilla on kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät aamupalan säännöllisesti väliin.

Lapsesta saakka aamupalan väliin jättävät saattavat altistaa itsensä vyötärölihavuudelle sekä muille sydäntautien ja diabeteksen riskitekijöille.

Kehitys tapahtuu vuosikymmenten kuluessa, australialaistutkijat raportoivat.

Tutkimukseen osallistui 2 200 australialaista, joilta oli kyselty aamiaisen syömisestä vuonna 1985, kun he olivat 9-15-vuotiaita. Kysymys toistettiin vuosina 2004-2005, jolloin osallistujille tehtiin myös terveystarkastus.

Osallistujista 1 400 oli syönyt aamiaisen aina, 224 vain aikuisena ja 515 vain lapsena. Aamiaisen jätti väliin 86 ihmistä sekä lapsena että aikuisena.

Aamiaisen aina nauttivilla oli keskimäärin 4,6 senttimetriä kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät sen säännöllisesti väliin.

Myös veren insuliinipitoisuus sekä kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat heillä suuremmat.

Tulokset eivät paljasta, miksi aamupala ehkäisee vyötärön kasvua, mutta mahdollisesti selitys löytyy aamupalan vaikutuksista ruokahaluun.

Aikaisemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa. On myös näyttöä siitä, että kananmunan, maitotuotteiden tai muiden proteiinipitoisten ruokien nauttiminen aamulla saattaa pitää nälän loitolla pitempään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. (UP Duodecim)

Arkisto


Lihavuus on pahin terveysuhka
06.06.2014 09:00

Elämäntavat 06.06.2014 09:00


Tehoa astman hoitoon
05.06.2014 15:30 ERJA ELO

Apteekin lisäpalvelut 05.06.2014 15:30 ERJA ELO


Oksala siirtyy EK:n johtajaksi
05.06.2014 12:39

05.06.2014 12:39


Itsehoitoasiakas tarvitsee apua
05.06.2014 09:22

05.06.2014 09:22


Allergia on hälytysmerkki
05.06.2014 08:24

allergia 05.06.2014 08:24


Ilmailu näyttää esimerkkiä
04.06.2014 13:50

04.06.2014 13:50


Mitä soten jälkeen?
04.06.2014 10:52

04.06.2014 10:52


Korkeampi D-vitamiinilisä tarpeen vasta 75-vuotiaana
03.06.2014 14:42

D-vitamiini 03.06.2014 14:42


Tulvissa tuhoutuneille apteekeille kerätään apua
03.06.2014 13:47

03.06.2014 13:47


Enää korvattavuus varfariinin haastajien tiellä
03.06.2014 10:36

03.06.2014 10:36